H εταιρεία Προϊόντα Παραγγελίες Επικοινωνία
κλιματισμός αντλίες θερμότητας εξαερισμός αεροκουρτίνες ηλιακά εγκατάσταση-συντήρηση
 
   
 
     
HOWAT Ηλιακοί θερμοσίφωνες
 
Οδηγίες εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα
 
 
   
   
 
 
(Α) Επιλογή θέσης εγκατάστασης    
   
  1. Ο προσανατολισμός πρέπει πάντα να είναι νότιος (Ν-ΝΔ 5-10o).

2. Προσέχουμε να μη σκιάζεται από γειτονικά αντικείμενα. Σε περίπτωση που υπάρχει εμπόδιο φροντίζουμε η απόσταση του ηλιακού να είναι τουλάχιστον μιάμιση φορά το ύψος του εμποδίου (L=1,5 x H).

3. Επιδιώκουμε να έχουμε την ελάχιστη απόσταση από την αναμονή της υδραυλικής εγκατάστασης.
 
   
   
         
         
         
         
(Β) Συναρμολόγηση βάσης    
   
 

1. Συνδέουμε τους ορθοστάτες (Α) με τα στηρίγματα καζανιού συλλεκτών (Β).

2. Τοποθετούμε τις αντιρίδες (Γ).

3. Τοποθετούμε τα χιαστί (Δ) στο πίσω μέρος απο τους ορθοστάτες (Α) και τα βιδώνουμε.

4. Βιδώνουμε πάνω στα στηρίγματα (Β) το κάτω οριζόντιο στήριγμα του συλλέκτη (Ε1) και κατόπιν το πάνω οριζόντιο στήριγμα του συλλέκτη (Ε2).

5. Βιδώνουμε τα πόδια (στηρίγματα καζανιού) (ΣΤ) πάνω στο καζάνι, και έπειτα τοποθετούμε ολόκληρο το καζάνι πάνω στην βάση του.

     
6. Σφίγγουμε καλά όλες τις συνδέσεις και ελέγχουμε:
  • τη σταθερότητα του πλαισίου
  • τη σωστή θέση του πάνω και κάτω οριζοντίου στηρίγματος συλλέκτη (Ε1)&(Ε2).(οι ρεγουλατόροι του συλλέκτη να βλέπουν την έξω πλευρά του πλαισίου)
  • τον προσανατολισμό της βάσης
 
         
         
         
(Γ) Τοποθέτηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα    
   
 

1. Τοποθετούμε με προσοχή τους συλλέκτες μεταξύ των οριζοντίων στηριγμάτων (Ε1)&(Ε2) φροντίζοντας τα αυτόματα εξαεριστικά (Φ8) του συλλέκτη να βρίσκονται στην κάτω πλευρά.

2. Βιδώνουμε χαλαρά τα βραχυκυκλώματα μεταξύ των συλλεκτών αφού πρώτα λαδώσουμε τα σημεία τριβής των ρακόρ.

3. Τετραγωνίζουμε και κεντράρουμε τους συλλέκτες στην βάση και βιδώνουμε τους ρεγουλατόρους.

4. Βιδώνουμε πάνω στο μπόιλερ κατά σειρά:

 
   
  • την βαλβίδα ασφαλείας του δικτύου στην αναμονή του κρύου νερού
  • την βαλβίδα ασφαλείας & το δοχείο διαστολής του κλειστού κυκλώματος στο επάνω μέρος του μπόιλερ (Όλες οι συνδέσεις πραγματοποιούνται με τεφλόν ή κανάβι με επάλειψη αντισκουριακού χρώματος)
         

5. Τοποθετούμε το μπόιλερ πάνω στη βάση και βιδώνουμε κατά σειρά το μικρό βραχυκύκλωμα στην είσοδο του κλειστού κυκλώματος και εν συνεχεία το μεγάλο βραχυκύκλωμα στην επιστροφή του κλειστού κυκλώματος.

6. Σφίγγουμε όλα τα ρακόρ (συλλέκτη και μπόιλερ)

7. Προσανατολίζουμε το σύστημα με πυξίδα με κατεύθυνση το νότο
(Ν-ΝΔ 5-10o).

8. Αλφαδιάζουμε κατά σειρά:

  • το μπόιλερ στο επάνω μέρος και δεξιά και αριστερά
  • το επάνω και το κάτω μέρος των συλλεκτών (τυχών αποκλίσεις διορθώνονται τοποθετώντας μεταλλικά ελάσματα στο αντίστοιχο ποδαρικό της βάσης)
9. Ανοίγουμε τρύπες στην πλάκα σε όλα τα σημεία στήριξης της βάσης, με δράπανο (τρυπάνι Φ10mm). Βρέχουμε με νερό τις τρύπες. Βιδώνουμε πρόχειρα το στριφώνι στο ούπα, το βουτάμε μέσα στο στεγνωτικό υγρό και το εμπηγνύουμε στις τρύπες. Χτυπάμε με σφυρί και βιδώνουμε τα στριφώνια.
         
         
         
         
(Δ) Υδραυλική σύνδεση    
   
  1. Συνδέουμε τη γραμμή κρύου νερού από το μπόιλερ έως το σημείο τερματισμού του δικτύου του πελάτη χρησιμοποιώντας πλαστικό σωλήνα ύδρευσης VPE διαμέτρου Φ15mm με μόνωση Armaflex. Στο άλλο άκρο που συνδέεται ο σωλήνας με το δίκτυο του πελάτη τοποθετούμε σφαιρικό διακόπτη

2. Αφού τοποθετηθεί ο διακόπτης χρησιμοποιούμε το μανόμετρο για να μετρήσουμε την πίεση του δικτύου. Αν η πίεση είναι μεγαλύτερη από 5bar πρέπει να τοποθετηθεί μειωτής πίεσης με ρύθμιση λειτουργίας 3bar. Αν η πίεση είναι μικρότερη των 2bar ενημερώνουμε τον πελάτηότι πιθανόν να αντιμετωπίσει πρόβλημα μειωμένης παροχής ζεστού νερού.

3. Συνδέουμε την προέκταση της γραμμής ζεστού νερού στο μπόιλερ με το δίκτυο και ελέγχουμε όλες τις συνδέσεις για τυχόν διαρροές.
       

4. Αναμιγνύουμε καλά το ηλιοθερμικό υγρό σε ένα καθαρό δοχείο με νερό. Βάζουμε το χωνί στο επάνω σημείο του μπόιλερ (βαλβίδα ασφαλείας) αδειάζουμε το διάλυμα και στη συνέχεια συμπληρώνουμε όσο νερό απαιτηθεί μέχρι να ξεχειλίσει. Ανασηκώνουμε ελαφρά το μπόιλερ και το χτυπάμε για να απελευθερωθεί αέρας τυχόν εγκλωβισμένος στους συλλέκτες. Βάζουμε τεφλόν η κανάβι με επάλειψη αντισκουριακού χρώματος στο σπείρωμα και βιδώνουμε την βαλβίδα ασφαλείας του κλειστού κυκλώματος. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για το δοχείο διαστολής του κλειστού κυκλώματος, με τη διαφορά ότι το γεμίζουμε πρώτα με νερό και εν συνεχεία το βιδώνουμε στο σπείρωμα του μπόιλερ.

5. Μονώνουμε τα βραχυκυκλώματα όπου είναι γυμνά. Σφίγγουμε με χαρτοταινία και βάφουμε με στεγνωτικό υγρό. Βάφουμε επίσης τα σημεία έδρασης της βάσης.

 
 
 
 
(Ε) Κάτοψη εγκατάστασης Ηλιακού    
   
 
 
 
 
Γενικές Οδηγίες Χρήσης & Συντήρησης    
   

1. Παρακολουθείστε τη λειτουργία του ηλιακού σας τις πρώτες ημέρες μετά την εγκατάσταση του. Ιδιαίτερα προσέξτε μήπως εμφανισθεί τυχόν διαρροή σε κάποιο από τα σημεία σύνδεσης.

2. Τους θερινούς μήνες και εφόσον δεν καταναλώνετε όλο το ζεστό νερό ή παρατηρείτε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία πρέπει να καλύπτεται μέρος ή το σύνολο της συλλεκτικής επιφάνειας αρχίζοντας από το κάτω μέρος των συλλεκτών.

3. Σε περίπτωση απουσίας για αρκετές ημέρες κατά τους θερινούς μήνες ΚΑΛΥΨΤΕ ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. Έτσι αποφεύγετε την ανάγκη να συμπληρωθούν υγρά στο κλειστό κύκλωμα μετά το τέλος της θερινής περιόδου αλλά και αυξάνετε τον χρόνο ζωής του ηλιακού σας αφού περιορίζετε την χωρίς αιτία καταπόνηση του σε υψηλές θερμοκρασίες.

4. Στην αρχή της φθινοπωρινής περιόδου πιθανόν τα τζάμια των συλλεκτών, να είναι καλυμμένα από σκόνη. Καθαρίστε τα νωρίς το πρωί πριν ακόμη ζεσταθούν από τον ήλιο. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό με υγρό απορρυπαντικό πιάτων.

5. Κάθε δύο χρόνια επικοινωνείστε με το τεχνικό τμήμα της εταιρείας ή τον αντίστοιχο συνεργάτη για την αλλαγή του ανοδίου προστασίας μέσα στο θερμοδοχείο και για το γενικό σέρβις του ηλιακού θερμοσίφωνα, έτσι ώστε να έχει ισχύ η πενταετής εγγύηση της εταιρείας.

 
 
 
 
 
 
 
 
Ο εγκαταστάτης πρίν παραδώσει τον ηλιακό στον αγοραστή ελέγχει παρουσία του, τα παρακάτω σημεία:
-ύπαρξη γείωσης
-λειτουργία ηλεκτρονικής σύνδεσης
-σωστή θέση και προσανατολισμός
-τυχόν διαρροές
  Ο αγοραστής μετά το τέλος της εγκατάστασης και τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του ηλιακού συμπληρώνει την εγγύηση του προϊόντος και την αποστέλλει στην εταιρεία εντός δεκαπέντε (15) ημερών.
 
 
 
 
 
πατήστε εδώ για να επικοινωνήσετε
 
 
Επιστροφή στη κορυφή
 
 
Επιστροφή στο MENU
 

 

 

 
 

Έχετε απορίες;

Θέλετε συγκεκριμένες πληροφορίες για κάποιο προϊόν;

Πατήστε εδώ

 
 

Τηλ./Fax: 210 96 55 040

Κινητό: 6944 36 04 59